Грижа за смесената кожа - какво трябва да знаем

Ключът към красивото и здраво лице е осъзнаването на нуждите на вашата кожа

11.12.2019 | 09:26 Редактор: Кристина Крумова
Грижа за смесената кожа - какво трябва да знаем

Смесената кожа може да бъде взискателна към ежедневната грижа, тъй като съчетава чертите на сухата и на мазната. Има прекомерно мазен блясък в Т-зоната, докато по бузите остава деликатна с тенденция към сухота. Знаете ли, че с този проблем трябва да се справя всяка четвърта жена?

Ключът към успеха се крие в баланса

За разлика от сухата или нормалната кожа, комбинираната изисква специален подход в ежедневната грижа. Жените често включват в нея или прекалено интензивна хидратация (свързана с усещане за сухота по бузите), или прекомерно матиране, насочено към блясъка на челото, носа и брадичката (което може да причини сухота, дразнене и зачервяване на тези области). Какво да правим в такъв случай? Поддържайте правилния баланс както при хидратацията, така и при намаляване на секрецията на себум. 

Ключът към красивото и здраво лице е осъзнаването на това от какво се нуждае вашата смесена кожа. На първо място, тя има тенденция към омазняване на челото, носа и брадичката, може да има и разширени пори, черни точки и петна. Ето защо трябва да се съсредоточите върху успокояване на дразненето, инхибирайки интензивната работа на мастните жлези и ограничавайки растежа на бактериите. На второ е проблемът с прекомерно сухите бузи, които често не изглеждат никак добре. Те изискват солидна доза хидратация и облекчение на усещането за прищипване и парене.

Пиар1

Задължителни продукти в козметичния арсенал

Проверете добре цялата налична козметика, която притежавате и се отървете от тези продукти, които не са подходящи за вашия тип кожа. Какво трябва да има на тоалетката ви? Със сигурност добра мицеларна вода, за предпочитане да е едновременно хидратираща, регулираща количеството себум върху кожата и изчистваща потните жлези. Освежаващ и озаряващ тоник, както и дневни и нощни кремове, които трябва да се леки, матиращи, подхранващи, без да натоварват Т-зоната. Можете да разширите основната гама с гел или почистваща пяна (леко действие), серум (нормализира мастните жлези) и маски (изберете почистващи и овлажняващи). Dermacol предлага богат избор от точна такива продукти. 

Пиар2

Кои съставки да търсим в козметиката

Когато пазарувате се съсредоточете върху средствата, които имат информация на опаковката, за да сте сигурни, че са подходящи за смесена кожа. Тоест, те комбинират свойствата на козметика за грижа за сухата (по бузите) и мазна кожа (в зоната Т). Не е добро решение да използвате два отделни продукта върху различните зони на лицето.

Пиар3

Следете козметиката да има следните съставки:

- алое вера, отговорно за регулирането на нивото на хидратация в кожата и  стимулиращо процесите на обновяване на клетките;

- бамбук, т.е. антиоксидант, който забавя стареенето на кожата; матира и освежава;

- бадемова киселина, която изравнява тена на лицето, прикрива зачервяването, намалява производството на себум и дълбоко омекотява епидермиса;

- витамин С, благодарение на който лицето е гладко, овлажнено, без промяна в цвета и бръчки.

Пиарнов

Не забравяйте никога да не си лягате, без първо да измиете грима си. Това е една от най-сериозните грешки, допускани от жените, която може да доведе до запушване на пори, черни точки, обезцветяване и преждевременно стареене на кожата. Дори и да сте много уморени, отделете няколко минути, за да премахнете старателно козметиката от лицето, почистете я със специално средство и вода, а също и нанесете нощния крем. Тези на пръв поглед досадни дейности ще ви помогнат да запазите красотата и свежестта си за по-дълго.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК