България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестиращи мед. сестри: Искаме реформа, чакаме Борисов да ни приеме

Те останаха на палатков лагер пред МС през цялата нощ

16.12.2019 | 08:52 Редактор: Ивет Арабова

Тази нощ протестиращите медицински сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Недоволството им започва от началото на март месец. Медиците поясниха, че 90% от болниците не работят по закона поради липсата на кадри. В сектора искат достойно заплащане и реформи. 

"Исканията ни не са се променили - абсолютна реформа в здравеопазването. Сложихме и това като мото. Искрено се надяваме премиерът да ни приеме, оставаме тук и го очакваме. Ние нямаме друг избор", заяви медицинската сестра Мая Илиева пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Боря се за правата на цялото ни съсловие. Тук сме, за да искаме промени в здравеопазването и еднакви стартови заплати за цялото съсловие, за да може младите хора да имат стимул да учат. Сега и малкото завършили заминават в чужбина. Поне на този етап 2 минимални работни заплати е нещо приемливо като заплащане", каза медицинска сестра от болница в Пазарджик.

Тя сподели, че е с 18 години трудов стаж, но младите хора, които започват работа, стартират с 450 лева заплата.

"Откакто аз работя, от цял випуск имаме две новопостъпили колежки. В близко време ще има масово пенсиониране на колеги. Предстои закриване на отделения и болници и ще го отнесат малките населени места", предупреди протестираща сестра от Сливен в ефира на "България сутрин".

Друга медицинска сестра сподели, че се налага да работят на по 2-3 места, за да оцеляват.

"Стига са се подигравали, нищо не се е променило", настоя тя.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК