Медици на пети национален протест, искат реформи в здравеопазването

Ще се проведе и шествие, което може да затапи центъра на София

15.12.2019 | 13:05 Редактор: Ивет Арабова

Пети национален протест на медиците се провежда в София днес. Исканията им са за реформи в здравеопазването и достойно заплащане на труда.

Те недоволстват и срещу отхвърлените законопроекти, свързани със Закона за съсловните организации. 

Медицинските служители разпънаха палатка пред Министерския съвет и се заканиха, че ще останат в нея, докато не бъдат приети на разговори от премиера Бойко Борисов.

"Необходими са реформи. Искаме всяка съсловна организация да представлява своето съсловие и да защитава правата му. Синдикатът ще защитава правата на специалистите по здравни грижи. От съвсем скоро има регистриран синдикат на българските медицински специалисти, където всеки колега, при желание, може да се включи и да участва", обясни пред репортер на Bulgaria ON AIR Мария Николова от УМБАЛ-Бургас.

Tя заяви, че 650 лева е основната заплата в УМБАЛ - Бургас.

"Това е изключително унизително. За нощния труд на час медицинска сестра получава 25 стотинки на час", каза още Николова.

"Колкото и милиони да се отпускат в това здравеопазване, те потъват като каца в дъно. Тези пари, ако няма правила, по които да се разпределят, те са публични средства – искаме да има строго фиксирани праивла, по които да се разпределят, за да сме сигурни, че наистина ще отидат там, където трябва", заяви медицинската сестра Мая Илиева.

На протеста си днес медиците ще направят и ритуално погребване на здравната система и импровизирано шествие, което е възможно да затапи центъра на София. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК