Медици окупираха Министерството на здравеопазването

Готови са да останат вътре докато държавата не започне реална работа по реформата в сектора

16.10.2019 | 15:00 Редактор: Василена Василева

Медицинските специалисти, които влязоха преди повече от 2 часа на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, отказват да напуснат ведомството. Готови са да останат вътре докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването, колкото и дълго време да отнеме това.

Припомняме, че малко по-рано медицински сестри, подкрепени от млади лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.

Представители на медицинските сестри влязоха на среща при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. "Мария Луиза" и в двете посоки с жива верига, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Даяна Георгиева.

В началото на месец октомври медицински работници излязоха на протест в София. В протеста участваха близо 7000 медици. 

Те настояваха още за минимална заплата от 950 лева за сестрите в университетските болници. Също така за начално възнаграждение за лекарите от 1100 лева в общинските и 1200 лева в университетските здравни заведения.

Сред основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение, както и кариерно развитие.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.