Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нов национален протест в бяло: Медиците настояват за достойно възнаграждение!

Заплатите не се решават от Министерството на здравеопазването, отбелязаха експерти

01.10.2019 | 20:10 Редактор: Василена Василева

Нов национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи е предвиден за 7 октомври. Причината са ниските възнаграждения в сектора и недостигът на кадри.

Вчера медицински сестри в болницата в Карлово подадоха втора колективна оставка. Молби за напускане депозираха и всички медицински сестри от Вътрешно отделение. Преди две седмици пък колективна оставка подадоха медиците от Детското отделение на лечебното заведение.

"Заплатите в болниците не са въпрос, който се решава в Министерството на здравеопазването. Той се решава на място в зависимост от извършената дейност, месечния оборот и разходите в лечебното заведение. У нас има много болници, които са претоварени от разходи и с малкото работа, която извършват, не могат да натрупат средства, чрез които заплатите да бъдат повишени", посочи пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 

Toй допълни, че няма как да бъдат вдигнати месечните възнаграждения само на една част от персонала, защото ще се стигне до проблем в гилдията.

"Демонстрацията, предвидена за 7 октомври, всъщност не се организира с конкретна причина. Организира се по повод Международния ден на протеста. И то от КНСБ. Изобщо не е ясно дали медиците ще го подкрепят", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му цялата ситуация около исканията на медиците била изключително странна, тъй като техните заплати били договорени още през 2018 г. и фигурират в колективния трудов договор.

"Не разбирам как една година по-късно се поставят искания, които вече са записани в колективния трудов договор", подчерта Кацаров.

"Интересно е дали КНСБ, като синдикат, участващ в управлението на здравната система, не си задава въпроса дали по този начин не протестира сам срещу себе си", отбеляза още той.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК