Медицинските сестри продължават протеста, остават на палатков лагер през нощта

Те очакват да бъдат приети на разговор при премиера Борисов

15.12.2019 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Петият национален протест на медиците в София продължава. Недоволството на здравните медици започна по обед и ще продължи в палатков лагер през нощта пред Министерския съвет.

Те очакват да бъдат приети от министър-председателя Борисов. Протестът днес премина и под формата на шествие, блокиран беше бул. "Дондуков". Исканията на медиците са за реформа в системата - по-високо заплащане на основното им възнаграждение и на нощния труд, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

"Колкото и милиони да се отпускат в това здравеопазване, те потъват като каца в дъно. Тези пари, ако няма правила, по които да се разпределят, те са публични средства – искаме да има строго фиксирани праивла, по които да се разпределят, за да сме сигурни, че наистина ще отидат там, където трябва", заяви медицинската сестра Мая Илиева.

"Няма как една медицинска сестра да получава 650 лв основна заплата. Нашето искане е от две минимални работни, обвързани със закон за всеки специалист по здравни грижи, независмо от звеното, в което работи. А оттам нататък за допълнително като нощен труд, интензивни грижи и т.н. да се получава допълнително възнаграждение", обясни Мария Николова от УМБАЛ-Бургас.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК