България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бонев: София може да бъде перла, абсурдно е да се твърди, че Париж е по-мръсен

Той заяви, че е умерен оптимист за проекта за площад "Св. Неделя"

09.12.2019 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова

"Темата за гласуването ми за председател в Столичния общински съвет отдавна се преекспонира. Това беше един отдавна предизвестен вот. Да видим дали аз колаборирам с ГЕРБ или остро ги критикувам - това е по-важното. Няма да съм безпринципна опозиция", каза независимият общински съветник Борис Бонев в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че Елен Герджиков и председателите на политическите групи в СОС определят дневния ред на заседанията.

"Не става въпрос дали му имам доверие. Ако той не вкара в дневния ред на СОС неща, които мислим за важни, ще стане ясно. Първата стъпка, която е нужна, е промяна на правилника - къде се публикуват документи и кой има достъп до тях", заяви Бонев.

Той смята, че има много какво да се работи по градския транспорт в София.

"Когато говорим за данък МПС, няма как да бъдем лицемерни. Това е нещо, което сме записали и в предизборната ни програма. Въвеждането на принципа "замърсителят плаща" е изключително важно. Много е важно вносителите - Фандъкова и Барбалов - да ме убедят, че събраните пари ще отидат в мерки за борбата с мръсния въздух", заяви независимият общински съветник в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него основните усилия при борбата с мръсния въздух трябва да се концентрират върху битовото отопление.

"До този момент - обособени коридори, синхронизация на светофарни аларми за градския транспорт в София не се правят. Това са малки и евтини мерки, а не се изпълняват. Трябва да си даваме сметка, че единственият начин градският транспорт да стане предпочитан е да е бърз и удобен", посочи Бонев.

Той бе категоричен, че ситуацията с мерките за мръсния въздух става пародийна.

"Ние сме против "зеления билет" в този му вид. Това е начинът да се покаже, че ни интересува чистотата на въздуха. Абсурдно изказване е това на Нено Димов, че Париж е по-мръсен град от София", коментира още Бонев.

Той цитира данни, според които 13 000 българи годишно умират като пряко следствие от замърсяването на въздуха.

"Привърженик съм на международните конкурси. Договорът между общината и изпълнителя за пл. "Св. Неделя" е най-важен. Умерен оптимист съм, надявам се да се получи по един добър начин и София ще има архитектура на световно ниво", обясни независимият общински съветник.

Той сподели, че в проекта на Максимилиано Фуксас му е харесало това, че църквата изпъква и е център на площада.

"Трябва да се чуе мнението на столичани за "Св. Неделя". Местните референдуми са добър инструмент, те биха могли да се използват. Трябва да внимаваме много, за да не залитнем в популизъм", смята Борис Бонев.

И увери, че с екипа си в "Спаси София" продължават да работят активно и сега фокусът им е към бюджета.

"Абсурдно е с метли да се мете в 21 век. Могат да се почистят много повече улици, ако процесите бъдат автоматизирани. Това не означава, че хората ще останат без работа. София може да бъде перла в Европа. Не съм се отчаял, много по-мотивиран съм", каза още Бонев.

Вижте видеото с целия разговор!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК