България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Мръсен въздух в класните стаи - колко опасен е за децата?

ФПЧ скъсяват живота повече от тютюнопушенето

19.09.2019 | 08:28 Редактор: Юлия Христова

Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града, сред които е и София. Данните са от доклада "По-чист въздух, по-здрави деца" и Health and Environment Alliance (Брюксел).

"Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис", каза за "България сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Най-фините прахови частици проникват в белия дроб след вдишване, а особено при децата това влияе много и ФПЧ са огромен проблем. Невинаги знаем нивата на най-фините от частиците.

"Това касае училища, които са до транспортни артерии и газовете на автомобилите влизат в класните стаи. При някои случаи стаите не са проветрявани, което води до по-трудна концентрация, макар да не е опасно", обясни Симидчиев.

По думите му ФПЧ скъсяват живота с 30% повече от тютюнопушенето, което обаче е въпрос на избор. 

"Трябва да се намаляват замърсителите. В много градове училищата се отопляват на твърдо гориво и това увеличава замърсяването", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК