България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Агов: Русия работи за разбиване на ЕС и срещу интереса на България

Отношенията ни не са поставени на карта, посочи Валери Тодоров

06.12.2019 | 09:40 Редактор: Тодор Петров

Русия работи за разбиване на ЕС, което е срещу интереса на България. Това заяви журналистът Асен Агов в студиото на "България сутрин", коментирайки покачващото се напрежение между София и Москва.

Кремъл изгони български представител в Руската федерация и го обяви за персона нон грата. Ден по-рано раздразненият президент Владимир Путин обяви, че България съзнателно бави реализацията на проекта "Турски поток" на своя територия.

"Путин напоследък е доста раздразнителен и реагира доста неразумно. Причините за това трябва да се търсят в Русия. Има недоволство в Русия, спада му рейтингът. Съответно и той е тревожен. Реакцията на Москва, която логично изгони български дипломат, е непремерена. Тук действа офицер от Главното разузнавателно управление на Русия. Ще дойде тук офицер от ГРУ в България, за разлика от българския дипломат, който ще отиде в Москва", обясни Агов. 

И подчерта, че напоследът излизат много сериозни данни, че Русия активно работи през България в целия регион, и то срещу интересите на България. 

"Цинизмът управлява руската политика, няма морални граници. С Русия се преговаря от позиция на силата. Силата на България е в НАТО и ЕС", посочи журналистът.

Колегата му Валери Тодоров не смята, че отношенията ни с Русия са поставени на карта. На мнение е обаче, че руската реакция с отстраняването на дипломата ни е закъсняла. 

"Ако говорим за реципрочност, българският дипломат се оказа с по-висок ранг. Реакцията от руска страна е с една степен по-висока. Вероятно това е опит да се даде знак България да не се въвлича в ескалацията на шпионските афери. Другият момент е нервността около енергийните проекти и забавянето от наша страна", коментира Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че България попада в коридор от интереси. А изявлението на руския президент можело да се изтълкува като опит да се окаже натиск и знак към България да разпознае Русия като друг вид партньор.

Асен Агов пък не очаква промяна на руската политика, която по думите му е една и съща от времето на Екатерина Велика. Според него отношенията ни с Русия ще се влошават все повече и ще има по-голям натиск.

"Този мафиотски начин на изнудване няма да доведе до добър край Русия. България е добре. България си е в ЕС и НАТО, има своите гаранции. Даваме повече публичност на тези отношения, трябва да ги пренебрегваме", каза още той.

Путин би бил посрещнат у нас доста остро от демонстранти, убеден е Асен Агов. Валери Тодоров обаче не споделя това мнение и смята, че визитата на Путин е възможна и очаквана.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК