Москва гони български дипломат, обяви го за персона нон грата

Руското външно министерство се позова на принципа на реципрочност

05.12.2019 | 11:49 Редактор: Кристина Крумова

Ново напрежение между София и Москва. Български дипломат е бил изгонен от мисията ни в руската столица, съобщиха от Министерството на външните работи, без да уточняват името му. Според управляващите въпреки това промяна в българо-руските отношения няма.

Посланикът ни в Москва е бил извикан в руското външно министерство, за да му бъде връчена нота отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата. 

Позовавайки се на принципа на реципрочността, Русия e oбявила за персона нон грата служител от мисията ни в Москва с ранг, равен на този на руския дипломат в София, който беше изгонен в края на октомври 2019 г. Позовавайки се на министър Ектарина Захариева, депутатът от ГЕРБ Тома Биков, съобщи, че срещата е била съвсем добронамерена.

Ден преди руското външно министерство да изгони българския дипломат, Владимир Путин обвини българските власти, че се бавят със строежа на "Турски поток". Руски медии определиха репликата на руския президент като "неумолим ултиматум", българския премиер Бойко Борисов официално отрече обвиненията. 

Репортаж на Стоян Тричков.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК