България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Празници, алкохол... Аритмии дебнат отпускарското сърце

Ценни съвети от кардиолога д-р Искрен Гарвански

06.12.2019 | 08:10 Редактор: Стефанка Митева

Празничната еуфория нараства, а с нея и консумацията на алкохол. Как да предпазим сърцето и неговата работа в дните на активна консумация на спиртни напитки?

"Точно това е синдромът на празничното или отпускарско сърце. Напълно здрави хора в момент на по-ексцесивен прием на алкохол могат да развият аритмии", коментира кардиологът д-р Искрен Гарвански в студиото на "България сутрин".

По негови думи и прескачанията, и аритмията се усещат от пациентите, тази неравномерна работа на сърцето притеснява хората и ги кара търсят помощ от специалистите. 

"Има много причини и много фактори, не при всеки човек се предизвиква аритмия, когато консумира алкохол", допълни д-р Гарвански в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той разясни, че преработването на алкохола зависи от много фактори като например индивидуални способности, телесна маса, пол. 
 
Неговият съвет е да не неглижираме здравето си и да внимаваме за начина си на живот. Кардиологът даде няколко примера за това как можем да пазим сърцето си -  чрез въздържане от тютюнопушене, правилна диета, здравословно физическо натоварване, намаляване на приема на сол и намаляване на стреса. 

"Алкохолът се комбинира с умереност", пошегува се д-р Искрен Гарвански за финал на разговора.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК