България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Крият домашен алкохол в кочини! А бутилката измита, лъскава...

Не купувайте от паркинги и пазари, апелира Красимир Коев

29.11.2019 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Дори най-калпавата ракия и най-калпавото вино, произведени в заводски условия, са много по-здравословни и хигиенични от най-добрите, произведени в домашни условия. Това подчерта директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев пред Bulgaria ON AIR.

Изказването му идва в контекста на задаващите се празници и увеличаващата се тогава употреба на алкохол. Експерти алармират, че по Коледа ще има много фалшив алкохол. Акцент поставяме върху виното, защото традицията повелява то да присъства на празничната трапеза. 

"Обектите, от които хората се насочват да закупят тази напита, е критерият дали виното е проверено и отговаря на всички изисквания", отбеляза Коев и добави, че изключително съмнителни са вината, продавани на паркинги, пазари и пред входната врата. 

Директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното апелира хората да не прибягват до такива покупки. По думите му съдовете, които се ползват за производство в домашни условия, не могат да имат хигиената на тези във винарските предприятия или при тези, произвеждащи ракия.

"Нека този, който го е произвел, да си го пие. В кочини се крие алкохол! А бутилката се продава в хубав вид - измита, изчистена", заяви още Красимир Коев в "България сутрин".

Той е на мнение, че българските вина са изключително качествени и на достъпни цени. Конролира се всичко, което влиза в България, увери Коев. А проверки на производителите на алкохол се излъшват целогодишно

Според него тенденцията в последните 3-4 години е запазване на цените на гроздовата продукция. Дори да има повишаване на цената, винаги това оставало за сметка на винопроизводителя, който коригирал своята печалба.

"Всяка година се разпределят по 26,5 млн. евро за изграждане на нови винарски предприятия, за засаждане на нови лозя, за промоция на нашето вино, за застраховка на реколтата, за винен туризъм", каза още Красимир Коев.

Вижте още във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК