Първи на Балканите: Изпиваме по 12 литра алкохол годишно (обновена)

Наблюдава се и тенденция при намаляване на възрастта при децата, които употребяват спиртни напитки

07.09.2019 | 12:19 Редактор: Юлия Христова

Българите първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол на глава от населението. Изпиваме средно по 12,3 л алкохол годишно, сочи международно проучване. В същото време - алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат. 

Резултатите показват, че цените на алкохолните напитки - спиртни, вино и бира, са най-високи във Финландия, следвани от Ирландия и Швеция. Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство. 

Това е с 0,1% повече от средното за Европейския съюз. Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол. 

Наблюдава се и тенденция при намаляване на възрастта при децата, които употребяват алкохол. Често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, но предпочитано питие за тях е бирата. Това се отнася не само за България, но и за целия свят.

Репортаж на Даяна Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК