България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маестро Камджалов спасява творчеството на музикалния гений Димитър Ненов

Къщата-музей на твореца в Разград се руши, експонатите са евакуирани

05.12.2019 | 09:55 Редактор: Василена Василева

Често пъти минаваме през процеса на забрава, за да възкресим значими личности и факти от миналото. Световноизвестният диригент маестро Йордан Камджалов решително се обявява срещу опасността къщата и творчеството на малко познатия музикален гений Димитър Ненов да изчезнат. 

"Къщата-музей на Димитър Ненов в Разград се руши и има нужда от спешен авариен ремонт. Експонатите са евакуирани. Архивът му - нотен, архитектурен, снимков, ръкописен и др., има неотложна нужда от консервация, реставрация и дигитализация, за да остане за поколенията. Не можем да допуснем да изчезнат още свидетелства за неговия гений", каза в студиото на "България сутрин" маестро Йордан Камджалов.

Той сподели, че се е запознал с творчеството на Димитър Ненов още като малък, когато майка му го е отвела на негов концерт в Разград. 

"Още първите ноти ме пронизаха и останаха в сърцето ми завинаги. Той е гордост за нацията ни", допълни маестрото.

Всеки, който желае, може да подкрепи каузата му, като закупи специални коледни благотворителни картички, изработени от деца от цялата страна на възраст от 4 до 14 години, участници в националният ни конкурс на тема "Коледа".

Картичките могат да бъдат поръчани на contact@kamdzhalov-foundation.org или закупени по време на концертите на Йордан Камджалов. Те ще се проведат на 09 декември от 19 ч.в Габрово, ДК "Емануил Манолов", 10 декември от 19 ч. в Благоевград, зала "Яворов", 11 декември от 20 ч. в София, зала "България".

GENESIS ORCHESTRA и Музикална лаборатория за Човека, под диригентството на Йордан Камджалов ще изпълнят вокален цикъл "Родина" и оратория "Коледа" на Димитър Ненов. Диригент на хора е Мая Василева. Солисти - Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК