България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Нова столична педиатрия върху стар бетон? Не!

Инж. Андреев е категоричен, че не може да се използва конструкцията в двора на "Александровска"

29.11.2019 | 08:55 Редактор: Стефанка Митева

Върховният административен съд даде зелена светлина за изграждането на педиатрична болница от конструкцията в двора на "Александровска" болница в София. Процедурата обаче беше спряна от Камарата на архитектите. Те са категорични, че скелетът не създава условия за качествена и модерна болница. 

"Постройката, когато е била проектирана и когато е била построена в началото на 90-те години, е отговаряла за онова време, по онези норми, на изискванията. Но оттогава са минали 30 години. През това време технологията и философията за това как трябва да бъде оборудвана и как трябва да функционира една педиатрия, са се променили", коментира преподавателят в УАСГ инж. Методи Андреев пред репортер на Bulgaria ON AIR. 

Според него детската педиатрия задължително трябва да бъде построена по евронормите и не може да се използва конструкцията в двора на "Александровска" болница, защото скелето е построено по българските норми. Той допълни, че преработването на сградата е невъзможно. 

"Еврокодът изисква оразмеряване по т.нар. "капацитивен способ". Тази сграда не е смятана по капацитивния способ", допълни доц. д-р инж. Андреев в ефира на "България сутрин".

Той не пожела да каже дали изграждането на нова сграда ще е по-евтино от преустройването на конструкцията, но е категоричен, че по-добрият вариант е да се направи нова, която да отговаря на съвременните условия. 

"Против съм тази сграда да се разрушава. Тя е разкошна и може да се използва за административни нужди. За новите изисквания на една детска педиатрия трябва да се търси място, което да не е в най-ниската част на София", посочи инж. Андреев. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Vinetu
преди 2 години