България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

30 години демокрация. Просто една игра!

Парадоксът - политическите партии упражняват властта съгласувано, отбеляза д-р Николай Михайлов

12.11.2019 | 09:15 Редактор: Василена Василева

"На практика демокрацията е една игра. Защото хората имат нуждата да чувстват, че именно те са онези, които определят играчите на политическата сцена. Това обаче е доста илюзорно, тъй като на практика няма никакво значение кой ги управлява", коментира в студиото на "България сутрин" психиатърът д-р Николай Михайлов.

30 години след падането на Берлинската стена и срива на Социалистическия блок разделението в Европа все още се усеща, а носталгията по "соца" се появява из почти всички държави от бившия Варшавски договор. В България пък много хора, които през 1989 г. са посрещали демократичните промени с радост, днес говорят за добрите страни на отминалия режим и за цялостното спокойствие на онзи период.

"Политическите партии у нас, чрез собствената си електорална пропаганда, вербуват избирателите, за да могат след това да ги управляват независимо от тях. А парадоксът е много голям - твърдят, че имат различни идеологии. Всъщност обаче упражняват властта съгласувано", подчерта още д-р Михайлов.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че ниската избирателна активност у нас по време на избори се дължала както на умора, така и на осъзнаване от страна на обществото ни.

"Загубена е политичексата илюзия. В политиката вече не се инвестира както беше в началото, когато всичко беше много бурно и сякаш зависеше единствено от изборите. Битката беше на живот и смърт. 30 години по-късно обаче нещата се промениха. А една от причините е интеграцията ни към външни структури", каза още психиатърът.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК