България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Водният режим в Перник ще засегне близо 60 хиляди души

Очаква се той да бъде обсъден в общината, след като новоизбраният кмет положи клетва

08.11.2019 | 09:20 Редактор: Ралица Братанова

От 18 ноември Пернишка област минава под воден режим заради критичното ниво на водата в язовир "Студена". За да влезе в сила планираният график обаче, първо трябва да бъде обсъден от общината, когато новоизбраният кмет встъпи в длъжност.

"Ако стане факт, режимът ще засегне по-малко от 60 хиляди души. Това са жителите на град Перник и околните села. Това е режимно водоподаване. Хората имат вариант да се запасят с вода. Не разполагаме с толкова водоноски, за да сложим на всяка улица", обясни управителят на ВиК-Перник Иван Витанов в "България сутрин".

По думите му през изминалата нощ в Перник е валяло дъжд за пръв път от 5 месеца.

По запитване на новоизбраният кмет Станислав Владимиров от БАН обаче са обяснили, че валежите в града са били в нормата си и не е имало засушаване.

"Става въпрос за валеж, паднал над с. Чуйпетлово. Ако там е паднал такъв валеж, не означава, че в цяла Витоша са паднали такива литри. Не може да се съди от количеството на валежите в едно малко селце за количеството в цялата чаша на язовира", обясни Витанов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос защо чак сега реагира ВиК дружеството той отговори, че са изчаквали последния момент за създаване на дисбаланс на хората, надявайки се да влезе вода в язовира, но когато е станало ясно, че ситуацията е критична, веднага са предприети мерки.

Оказва се, че в с. Дивотино водата е спирана многократно без предупреждение.

"Без вода сме почти цяло лято, но режимът не беше обявен. Не се знаеше кога ще има, кога няма да има вода. Имаше период, когато идваше през нощта. Тогава беше най-трудно. Запасяваме се с вода в туби, бидони", сподели Павлина Стоева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея причините за стигането до режим са много, а не само липсата на валежи. Тя сподели, че се е случвало течове да не се отстраняват навреме и да се губи воден ресурс в продължение на месец.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК