България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бежанският туризъм процъфтява: Тарифата е между 3 и 8 хиляди евро

Трафикът на хора ще се развива, докато липсват визи, категоричен е Мажд Алгафари

07.11.2019 | 08:46 Редактор: Юлия Христова

Само в рамките на седмица българска следа се появи в два случая на превозване на нелегални мигранти. Български шофьор на микробус, превозвал 11 нелегални мигранти, беше задържан в Румъния. Седмица по-рано пък 41 нелегални бежанци от Афганистан бяха намерени в Гърция в камион с българска регистрация.   

Трафикът няма националност, той се организира от държава на държава с наемане на подизпълнители. Каналите за трафик на хора няма да спрат, ще се развиват, докато има липса на визи. Това каза в ефира на "България сутрин" журналистът Мажд Алгафари.

По думите му има българи, които участват в каналите на доста високо ниво в йерархията - в настаняването на бежанците тук, осигуряването на храна, както и транспорта и съответната дестинация.

За всяка дестинация си имало съответна тарифа - "бежанският туризъм" зависел от това с какво се извозва съответният мигрант и други обстоятелства, а тарифата варирала между 3000 и 8000 евро.

"Много е различно - зависи от вида транспорт, документите. Вариантите за влизане на бежанците през границите са много, както при схемите на телефонните измамниците. Пускат се различни сценарии, а когато се изхабят, се намира нов начин", коментира още Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК