България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Десетки хиляди кандидати за власт. Лоша тенденция ли е?

Коментар на социалния антрополог и политолог Васил Гарнизов

28.10.2019 | 10:30 Редактор: Виктория Гетова

Изборната кампания показа, че все повече хора искат да участват в управлението. Социалният антрополог и политолог Васил Гарнизов коментира дали през годините се е изменила народопсихологията на българина при гласуване.

36 хил. души искат да са кметове или общински съветници. По думите му това е рекорд от гледна точка на българската електорална история. Гарнизов обаче не го намира непременно за лош знак.

"Всеки един от тези хора познава някакви хора, може да мобилизира своите социални мрежи и да превръща социалния си капитал в политически. От друга страна, технологията на гласуването започна да отнема много време в самите секции, още повече време при преброяването. Ако тази тенденция продължи, трябва на всяка цена да се ориентираме към гласуване по поща, електронно...“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

“Най-вероятно има хора, които са материално мотивирани и хора, които са идеалиситично мотивирани”, отбеляза Гарнизов и поясни, че в младите хора вижда много силна идеалистична мотивация.

Социалният антрополог коментира, че в днешно време няма ясен образец за това какъв трябва да бъде походящият кандидат-кмет.

“Това е слабата страна на демокрацията. Тя е система на отворените врати, на свободния избор, не допуска филтри и ценз. Чета ръководства и наръчници, според които кандидатът трябва да е заможен, за да не гледа към своето, а да работи за общото. Глупавият човек не може да помогне на себе си, камоли на града си”, каза Гарнизов в ефира на “България сутрин”.

Той обобщи, че винаги ще има такива, които ще гласуват за идеи и за ползи, както и такива, които ще продават гласа си, но съотношенията не могат да се изчислят с точност в изборния ден.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК