България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

ЕК сваля мониторинга над България. Да очакваме ли нов за всички от ЕС?

Коментар на евродепутатите Емил Радев и Петър Витанов

23.10.2019 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия не отмени мониторинга за страната ни, но обеща това да стане съвсем скоро. Вчера бе публикуван последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург - Цветана Балабанова, събра мненията на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП - Емил Радев и евродепутата от БСП/ПЕС - Петър Витанов.

"България си свърши работата, България проведе нужните реформи, успя да изпълни всички 17 препоръки по доклада от 2017 година и получи заслужена оценка от Европейската комисия. Заслугата е както на българското правителство, така и на Висшия съдебен съвет, на Прокуратурата, на МВР, на всички магистрати", заяви Емил Радев.

"В последните години Механизмът се превърна в политически инструмент, който се използваше от редица държави членки за добиване на вътрешнополитически дивиденти, включително инструмент, който даваше политическа подкрепа", посочи на свой ред Витанов.

ЕК обаче даде заявка, че иска да въведе нов механизъм, който да следи за върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Емил Радев не скри задоволството, че ЕК е "намерила смелостта да започне тези процедури", тъй като по думите му са необходими обективни и ясни критерии, по които да се оценява всяка държава, а не две конкретни.

"Много ще се радвам предложението на Европарламента да стане факт, защото само ЕК има право на законодателна инициатива. По този ще видим къде сме ние в общоевропейски план. Престъпленията все повече са транснацонални", коментира той за зрителите на "България сутрин".

Витанов обаче подчерта, че в последния доклад са отбелязани резерви към новото ни антукорупционни законодателство. 

"Слагаме стъпка към края на този механизъм, но това не е окончателно, защото в заключението се споменава, че ще бъде взето под внимание мнението на Европейския парламент и на Европейския съвет. Не знаем по какъв начин този механизъм ще спре да функционира", заяви Витанов.

Относно въвеждането на новия механизъм за страните от ЕС, той смята, че това би бил по-обективният механизъм, който ще засяга всички държави. 

Гледайте видеото с целия разговор на Цветана Балабанова с Емил Радев и Петър Витанов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК