Без мониторинг за България? (обновена)

ЕК представя доклада си днес, очаква се да е последен

22.10.2019 | 17:33 Редактор: Юлия Христова

Мониторингът за България да отпадне. Това препоръча Европейската комисия в Страсбург след представянето на последния си доклад. 

Комисията обаче не може да вземе сама това решение, а ще се съобрази с очакваното решение на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27 страни членки. 

Заради продължаващо отстъпление от реформите Брюксел, не спира мониторинга за Румъния. Наблюдението над съдебната реформа и борбата с организирана престъпност у нас, обаче, ще продължи по друг начин. 

Предвижда се създаването на специализиран съвет, който от българска страна ще бъде ръководен от министъра на външните работи Екатерина Захариева и представител на Висшия съдебен съвет. 

Дори и механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, това не означава, че няма да бъде провеждано ноблюдение над съдебната реформа и борбата с организирана престъпност у нас. Предвижда се създаването на специализиран съвет, който от българска страна ще бъде ръководен от вицепремиера и представител на Висшия съдебен съвет.

На ниво Европейски съюз ще се създаде механизъм за следене на върховенството на закона във всички страни – членки.  Възможно е при нарушениея да бъдат спирани еврофондове.

На ниво Европейски съюз ще се създаде механизъм за следене на върховенството на закона във всички страни - членки. 

А коментарите в пленарната зала в Страсбург събра Цветана Балабанова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК