ЕK представя мониторинговите доклади за България и Румъния

Докладът отчита напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта

22.10.2019 | 07:10 Редактор: Василена Василева
ЕK представя мониторинговите доклади за България и Румъния

Европейската комисия ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния. За дванадесета поредна година Брюксел отчита напредъка на двете държави с годишни доклади и препоръки по Механизма за проверка и сътрудничество, с който двете балкански страни обвързаха членството си в Общността. 

Докладът отчита напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, реформата на съдебната система и медийната свобода. 

Това ще е последният доклад на комисията на Жан-Клод Юнкер, който беше обещал до края на мандата му Механизмът за проверка над София и Букурещ да падне. Дали това ще се случи, ще стане ясно след заседанието на комисарите днес. 

По непотвърдена информация в доклада е записано, че страната ни е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Наблюдението над България обаче ще остане като част от бъдещия годишен преглед на спазването на върховенството на закона във всички държави членки. Очаква се документът да бъде оповестен в 15.30 ч. българско време.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.