След препоръката на ЕК за мониторинга - коментари и нагласи

Според бившия правосъден министър Зинаида Златанова той е давал добри резултати

22.10.2019 | 20:53 Редактор: Юлия Христова

Европейската комисията представи докладите си по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния два дни преди избора на нов главен прокурор у нас. 

Макар да се очаква те да са последните от този тип за двете държави, това няма да значи край на наблюдението върху върховенството на закона, категорични са наблюдатели. 

Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен скоро ще обяви началото на нов годишен преглед, но за всички страни от съюза. Може да се приеме заключенията за държавите-членки да са според единни критерии за 27, по които ще се следи за изоставането. 

Докато очакваше доклада на ЕК премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква добра оценка и правителството е работило много, за да изпълни всички препоръки. Опозицията обаче не намери повод за радост.

А според бившия правосъден министър Зинаида Златанова мониторингът е давал добри резултати, но не бива да се прибързва с емоциите.

Според директора на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева сегашният механизъм ще бъде преработен в друг, свързан с бюджета на ЕС, а вариантът със спиране на евросредства би подействал като значително по-ефективна мярка.

Отпадането на мониторинга все още е препоръка, като предстои да се изкажат ЕП и съветът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК