България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Белите престилки" са непоколебими в протестите и исканията си

Медицинските специалисти и специализантите в очакване на решение

17.10.2019 | 09:32 Редактор: Тодор Петров

Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията на труд. Младите специализанти пък не одобряват новата наредба на здравното ведомство. 

Вчера се стигна и до 30-минутна блокада на бул. "Мария Луиза" по време на над 4-часовата среща на медицинските специалисти със здравния министър Кирил Ананиев. 

"Случи се една формална среща, въртят ни в омагьосан кръг. Разчитат на това да се уморим. Неуморими се, това трябва да го разберат. Упорити сме и искаме промяна. Нашите колеги казаха, че няма да излязат от срещата, докато не се стъпи на реални решения. Стигна се до консенсус, че до един месец ще видим промяната. Изключително обезверени и излъгани сме", обясни медицинската сестра Елена Тонева пред камерата на Bulgaria ON AIR.

"Искаме да видим тяхното действие поетапно за промяна на статута нашите професии. Унизително е да сме нормени работници, да изпълняваме някакви норми. В здравеопазването не би трябвало да става въпрос за търговия. Безобразие е да изработваме нашите заплати. Пациентът се е превърнал в клиент На всички пациенти се гледа като пътека, която е добре финансирана. Това е геноцид - начин да се тормози цял народ", сподели в ефира на "България сутрин" друга протестираща.

Специализантът Петко Гинев е на мнение, че най-големят проблем е задължението да връщаш парите от специализацията си, ако я прекъснеш или ако не останеш 3 години да работиш в болница в България. По думите му това е безумие. 

"Тези пари не могат да се наричат субсидия, защото ти си ги изработил. Специализантите са се трудили като побъркани, за да си получат заплатата, която не е голяма. Ако не си вземеш изпита за специалност, отново си задължен да връщаш парите за тази специализация. Може да се направят много злоупотреби в това отношение", разясни той и настоя, че тези задължения трябва да отпаднат.

"Ние сме абсолютен инкубатор за медицински сестри. Напускат в момента, в който си вземат дипломата. Световен глад е за медицински сестри", посочи още Елена Тонева.

Протестите на медицинските специалисти и специализантите ще продължат до конкретни действия, които бъдат предприети от правителството и Министерството на здравеопазването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК