България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Журналисти: Скандалът на "Васил Левски" - заради липсата на мерки за сигурност

Не е работа на БФС да се грижи за реда и сигурността по стадионите, отбелязаха Крум Савов и Юлий Москов

16.10.2019 | 08:51 Редактор: Василена Василева

"Още преди срещата между България и Англия се заговори за очаквани демонстрации и прояви на расизъм от страна на нашите футботни фенове. Превантивни мерки обаче така и не бяха взети. Липсваше фейс контрол - без качулки, плакати и нацистки лозунги на стадиона. Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността?", коментира в студиото на "България сутрин" спортният журналист Крум Савов.

Футболна България се разтресе. Но не само от срамната загуба на националите ни насред стадион "Васил Левски". А от поведението на част от публиката по трибуните. Анлглийската футболна асоциация поиска от европейската футболна централа пълно разследване на злополучната европейска квалификация, заради "гнусни расистки скандирания" по време на мача, а най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени "Kick it out" призова България да бъде изхвърлена от всички турнири на УЕФА.

"Боби Михайлов ли трябваше обаче да понесе цялата отговорност за случилото се? Трябваше ли да подаде оставка? Защо никой не потърси отговорност от министъра на вътрешните работи?", реторично попита Крум Савов.

И отбеляза, че от каквито и скандали да е белязана биографията на Михайлов, то не е работа на БФС да се грижи за реда и сигурността по стадионите.

"Държавата се държи безотговорно. Вече трети ден МВР не съобщава имената на хулиганите, които се проявиха като нацисти. Няма арестувани. И тук е мястото да си зададем въпроса какво прави МВР?", добави журналистът Юлий Москов в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Той бе категоричен, че проблемът бил е "много по-български отколкото изглежда". 

"Защото у нас виновни няма. Това е държавата на невинните... Боби Михайлов е една димна завеса, пионка, зад която се опитват да скрият всичко. Оставката му не решава проблемите", подчерта Москов.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът и бивш председател на Тръст "Синя България" Васил Колев, който е присъствал на срещата България - Англия коментира, че безспорно прояви на расизъм, считани за забранени и подлежащи на съответните санкции, по време на мача е имало. 

"Няма как да си заровим главата в пясъка и да се оправдаваме. Аз нацистки поздрави обаче не съм забелязал. Дори разбрах за случващото се чак в края на второто прекъсване на мача. Много от хората по трибуните също", каза той.

И отбеляза, че у нас сме свикнали да ставаме свидетели на подобни прояви по време на футболни мачове. Затова и те не се разглеждат като расизъм. За разлика обаче от Англия, където това е нещо сериозно.

Вижте още във видеото!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК