България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

#НАПЛИЙКС: Защо съдът раздели колективен иск за обезщетения на 157 дела?

Юристи смятат, че това ще затрудни и забави процеса

11.10.2019 | 08:23 Редактор: Ралица Братанова

След рекордния теч на данни преди три месеца, над 150 души заведоха колективен иск срещу НАП. Месец след внасянето му пред него обаче се появиха затрудения.

"От Административния съд в София разделиха исковата молба на гражданите на 157 отделни дела. Това е допустимо от закона, когато са налице съответните предпоставки, например - ако разглеждането на колективния иск би затруднило делото. В нашия случай не е така", коментира адвокатът Ивайло Юруков в "България сутрин".

По думите му мотивът на съда бил, че това е в интерес на ищците, но всъщност по този начин делата ще се забавят и затруднят.

Всеки от гражданите, завели колективен иск, иска по 1 000 лева обезщетение за разкриване на личната му информация заради това, че приходната агенция не е опазила тази информация, както е длъжна по закон.

НАП вече получи глоба от над 5 млн. лв. заради неопазване на личните данни на близо 5 млн. български граждани и фирми. Приходната агенция на свой ред обяви, че ще обжалва акта на Комисията за защита на личните данни пред съда.

"Пострадах от теча на лични данни с оглед обстоятелството, че се появи възможността някой недоброжелател да ги използва и по този начин да ми навреди. Въпреки разделянето на 157 дела, надеждата ми е, че съдът ще погледне на тях изключително обективно", изрази мнение адв. Георги Гочев пред Bulgaria ON AIR.

Според потърпевши, заради разделянето на делата притесненията им ще продължават и самите те ще продължават да бъдат уязвими.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК