България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Роми в паника: Кой си играе със страховете им?

Директор: Няма по-сигурно място от българското училище

09.10.2019 | 08:33 Редактор: Юлия Христова

Обстановката в Сливен и района вече се успокоява и повечето деца са на училище, след като анонимен слух накара стотици родителите в истерия да приберат децата си от час, защото можело да им бъдат отнети. Засегнати бяха и учебни заведения в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и др.

Точният автор на сливенската афера, която вчера премиерът Бойко Борисов сравни с тази от Костинброд, остана неназован. Организираната провокация започна в социалните мрежи. 

Човек като поиграе със страха на хората, взема превес в емоционално отношение. Базират се на голи неистини, някой казал нещо... и те на база на това направиха истерия. В махалите единствената социалната дейност е през Протестантската църква. Самите деятели казват например, че ваксината е против Бога и оттам идва невежеството и канала за дезинформация. Това каза в ефира на "България сутрин" Христо Николов, който е председател на фондация ''Саворе''.

"За мен зад това донякъде стоят ДПС, партия "Възраждане" и новото течение "Няма такава държава". Това не е от вчера, заложено е да се води тази пропаганда", коментира той.  

"Процесите са много странни, в социалните мрежи сега на всеки 10 информации - 9 са фалшиви. Няма по-сигурно място от едно българско училище - има охрана, хора, които се грижат за храната, топлото", подчерта пред Bulgaria ON AIR Диян Стаматов, бивш зам.-министър на образованието и директор на 119 СУ.  

По думите му няма от какво да се страхуват хората, защото у нас няма Стратегия за детето. Не било и проблем, че болшинството от хората нямат брак. Службите, когато имало дезинформация, трябвало да си вършат работата.  

"Ситуацията, която наблюдаваме в някои ромски квартали, е провокация. За съжаление нямам данни кой е автор на провокацията", каза адвокат Виктор Костов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК