Борисов: Нова "костинбродска афера" с фалшивия сигнал за отнемане на деца

ДАНС и МВР разследват масовата истерия в училищата

08.10.2019 | 12:55 Редактор: Тодор Петров

ДАНС и МВР разследват кой е причинил масовата истерия вчера в училища в различни райони на страната. Премиерът Бойко Борисов определи ситуацията като повторение на "костинбродската афера" в предизборна обстановка.

"Абсолютна лъжа, манипулация", заяви премиерът, смятайки, че това е ход срещу правителството.

А в двете сливенски училища в класните стаи днес са се върнали част от учениците. Те обаче все още са стресирани. Други пък са останали вкъщи. Наложило се е родителите да бъдат убеждавани по домовете им, че никой няма да отнема децата им, каквато информация бе разпространена първоначално.

Родителите в Асеновград, Ямбол, Карнобат и Сливен масово отиват лично да приберат децата си от училищата.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с официална позииця по казуса. В нея ДАЗД твърди, че това са фалшиви публикации и такива мерки не се предприемат. Никога не е имало извеждане на деца по такъв начин, подчертават от ДАЗД.

Образователният министър Красимир Въчлев коментира, че училищата са инструктирани за работа при подобни провокации. По думите му, както няма стратегия за детето, така няма и такава за отнемане на деца. 

Според Вълчев някой се изкушил да използва политически внушенията за отнемане на децата.
Той е категоричен, че няма да има отсъствия и наваксвания на часовете. 

Социалният министър Бисер Петков пък коментриа, че стратегията за детето се използва за всяване на страх и паника, а такава стратегия реално нямало.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК