Паника в Сливен: Ромите в града прибраха децата си от училищата

Причината - появили се слухове, че от социалните служби ще им ги отнемат насила

07.10.2019 | 20:02 Редактор: Василена Василева

Масова истерия сред родители на ученици в Сливен, Ямбол и Карнобат. В няколко от ромските махали в трите града се появили слухове, че от социалните служби ще вземат насила деца им. Заради това десетки родители по спешност ги прибраха от учебните заведения.

Ужасът от прилагането на "Стратегията за детето" накарал майки и бащи да изпаднат в паника. След блъскане и викове, около 500 деца са били изведени от шесто и осмо училище в Сливен. 

Децата са били изведени още в 10.00 ч., а втората смяна е била отменена. Причината за родителското недоволство е страхът, че децата им ще бъдат отведени от служители на "Закрила на детето". 

От два ромски квартала и в Карнобат също са поискали да приберат децата си от учебните заведения. 

От Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергаваха разпространената дезинформация сред семействата в Сливен, Ямбол, Карнобат. 

Регионалните структури на ресорните ведомства ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с неверните твърдения за принудително отнемане на децата им. 

От инситуцията припомнят, че предприемането на временна мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. 

В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., не се предвижда промяна на този принцип.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК