България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Канцерогенен ли е ранитидинът? Не е спрян от българския пазар

Предстои да бъде направена оценка на риска

19.09.2019 | 09:33 Редактор: Василена Василева

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън ЕС, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Нитрозамините са изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха, като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта.

"Към момента препаратът не е спрян от българския пазар. Предстои да бъде направена оценка на риска, тъй като в определени нива той не представлява опасност", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му проблемът идвал оттам, че производството е концентрирано в няколко китайски завода, които при производствени нередности засягали целия свят.

По данни на Министерството на здравеопазването у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.

"Това че производството им е концентрирано в Китай, представлява опасност за европейската сигурност. Канцерогенната съставка нитрозамин от своя страна е изключително опасна над определени нива и затова ЕК въведе в началото на 2019 г. изисквания и промени за производствените процеси в някои китайски компании", каза още Николай Костов.

Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти като ранитидин, които се използват за лечение на същите страдания, включително по-нови поколения лекарствени продукти.

От 2010 г. до настоящия момент в Изпълнителната агенция по лекарствата няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК