Проверяват лекарства за язва заради съмнения за канцерогени

У нас в аптеките има 5 продукта, съдържащи ранитидин

18.09.2019 | 16:30 Редактор: Ивет Арабова
Проверяват лекарства за язва заради съмнения за канцерогени

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън ЕС, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Нитрозамините са изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха, като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта.

По данни на министерството у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.

В свое съобщение ЕМА обаче изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на лекарствени продукти, съдържащи ранитидин.

Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти.

От 2010 г. до настоящия момент в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК