България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар алармира: Здравната система върви към сриване

Реформа се прави с пари, а не да се спестят пари, заяви  д-р Георги Миндов 

18.09.2019 | 10:18 Редактор: Тодор Петров

Лекарите отхвърлиха здравния модел на министър Кирил Ананиев. В позиция на Българския лекарски съюз идеята за демонополизация на Здравната каса се определя като ''абсолютно неприемлива и вредна за обществото''.

"Българският лекарски съюз и всички лекари в България приветстват опитите на Министерството на здравеопазването за реформа. Но нямаше възможност да бъде представено точно какво ще се случи. Идеята не беше подплатена с финансови разчети. Реформа се прави с пари, а не се прави да се спестят пари", коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR той настоя, че не може едно лечебно заведение да се договаря с мощни застрахователни фондове без участието на БЛС.

"Категорично не сме съгласни с това. Лекарският съюз се притеснява, че застрахователните дружества може да наложат по-ниски цени на услугите в здравеопазването дори от тези на НЗОК", обясни д-р Миндов в ефира на "България сутрин".

Той е на мнение, че лекарите в България дават доста повече в сравнение с това, което им се плаща.

"Тук няма да има лекари, няма да има кой да обслужва хората. Младите лекари направо отиват в чужбина. Цялата система върви към колапс и сриване", алармира той.

Над 700 000 души у нас не са здравноосигурени, а според д-р Миндов голяма част от тези хора не са социално слаби. Той обаче не обвинява здравния министър Кирил Ананиев за ситуацията в здравеопазването. Според него проблемът е в правителството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК