България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пациенти с муковисцидоза на безсрочен протест, искат оставката на Ананиев

Белодробни трансплантации у нас не се извършват, нямаме и договор с клиника в чужбина

18.09.2019 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

Пациенти и близки на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, започват от днес безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за това. 

Единственият договор с клиника в Австрия, където преди това се приемаха българи, бе подновен в началото на годината, но там бе извършена само една трансплантация. 

След това клиниката спря да приема чужденци. Министерството на здравеопазването обещава белодробни трансплантации да могат да се извършват в България през 2021 г.

По последни данни на агенция "Медицински надзор" 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас. 

Това е пореден протест на пациенти и техните близки за безнадеждното положение с трансплантациите. Няколко нуждаещи се не дочакаха операция и починаха.

"Наблюдава се една тенденция към това да не се работи и да не се намери решение на проблема. Договорът, който имахме с Виена, изтече в края на май 2017 г. Напомннихме на здравното министерство с протести и оттогава насам мина повече от година и половина - има една направена трансплантация. След нея нито един българин няма шанс да бъде лекуван", заяви Тодор Мангъров в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите обявиха, че държавата трябва да подкрепи донорството, да намери клиника, където да се правят трансплантации на българи и да сключи договор с нея.

Те допълниха още, че на пациентите, борещи се за живота си, се налага сами да правят кампании за набиране на средства и да търсят решение  в чужбина.

"Ще протестираме колкото е необходимо, защото това са системно нерешавани проблеми с десетилетия", категорични бяха те.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК