България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След инцидента с Караянчева: Има ли пропуски в работата на НСО?

НСО е съставена от изключителни профеионалисти, посочи проф. Румен Ралчев

17.09.2019 | 09:23 Редактор: Ваня Кузманова

Катастрофата с председателя на Народното събрание Цвета Карачнчева не е първият инцидент с кола на Национална служба "Охрана".

През март 2016 г. автомобил на НСО блъсна пешеходец пред Народното събрание, а виновен тогава се оказа неправилно пресичащият. През 2013 г. автомобил на НСО катастофира на Ботевградско шосе, през февруари 2011 г. пък имаше инцидент с кортежа на премиера Бойко Борисов.

"Нормално е при толкова много километраж, който минават автомобилите на НСО, да има инциденти. Автомобилите на НСО се движат със светлинен и звуков сигнал. По закон това е абсолютно достатъчно да им бъде дадено предимство", посочи професор о.р. ген. Румен Ралчев в "България сутрин".

Той допълни, че Националната служба за охрана е съставена от изключителни професионалисти, които са минали няколко етапа на обучение. И благодарение на това няма тежки инциденти.

"Не е разписано в инструкцията за тези, които се возят на задните седалки, да има задължително слагане на колани. Още повече автомобилът се е движил с допустимата скорост", отбеляза ген. Румен Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

"Пропуск няма, защото шофьорът на НСО е излязъл изключително професионално от създадената обстановка", подчерта още той, коментирайки инцидента с Караянчева.

Не пропускайте видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК