България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Ню Йорк Григор възкръсна като феникс от пепелта. Какво се промени?

Екатерина Генова и Иван Чешанков коментираха невероятния успех на Димитров

05.09.2019 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Григор Димитров постигна една от най-големите победи в кариерата си, елиминирайки на 1/4-финал на US Open носителя на най-много титли от Големия шлем - Роджър Федерер. Българинът надделя с 3:2 сета в епична битка с швейцарския маестро и ще спори с руснака Даниил Медведев за място на финала в Ню Йорк.

Членът на Управителния съвет на Българската федерация по тенис Екатерина Генова посочи, че в победата на Григор са присъствали всички необходими частици - перфектната техника, физическото състояние, желанието за успех, самочувствието. И подчерта в "България сутрин", че много важна част от пъзела в такъв мач е психиката.

"Когато биеш, те ужават. Когато падаш, хората искат чрез твоята загуба да покажат колко разбират от твоя спорт", отбеляза Генова, която не отдава голямо значение на факта, че треньорите на Димитров - Андре Агаси и Радек Щепанек отсъстват от турнира и не са до най-добрия ни тенисист. 

"Не трябва да бъдем в крайностите. Сега сме в еуфория, а само преди дни смятахме, че Григор е на дъното и не може да спечели и един мач. Логично е да се търсят причините защо се случват загубите и защо се случват победите. Всеки спортист, дори на най-високо равнище, минава през трудни моменти", каза от своя страна спортният коментатор Иван Чешанков.

Според него основната причина за спада в играта на Димитров е бил чисто ментален, тъй като по думите му физически той е във феноменално състояние. 

"Има такъв тенис, че има място между първите пет, но на най-високо равнище трябва да имаш много силна психика", каза Чешанков пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и следващия съперник на първата ни ракета по пътя към финала на US Open.

"Медведев в момента е тенисистът, който демонстрира най-добра форма, но при него има натрупана умора от многото мачове през годината. Има го и въпроса до каква степен е контузен. Григор Димитров излиза като фаворит в този двубой, но ако Медведев е готов за физическа битка, ще бъде много трудно за Григор да стигне до победата", обясни Чешанков.

"Мачът с Медведев ще е много интересен. Не обичам прогнозите, но си мисля, че Григор може да се класира за финала", коментира Екатерина Генова.

Гледайте видеото с цялата дискусия и репортажа по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК