България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Медиците категорични: Без придружители на пациентите в линейките!

Проявяват вербална и физическа агресия, влияят на лекарите, посочи д-р Кателиева

04.09.2019 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

От Асоциацията на спешните медици у нас поискаха - без близки на пациентите в линейките. Искането идва на фона на оплакване от страна на спешен медик от Сливен, че бабата на 7-годишната Кристин му е попречила да си свърши работата си. Момичето почина след изнасилване и побой, а роднините му разказаха, че медикът е отказал да го наблюдава в линейката.

"Направихме две анкети между наши колеги. Внесохме следното предложение - при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките. Това не е място, на което трябва да има близки", обяви д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и са заплашвани. Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един единствен случай, настоя д-р Кателиева.

Оказва се, че придружителите в линейките пречат с коментари и въпроси, влияят на действията на екипа, проявяват вербална и физическа агресия, а освен това е и няма място за тях.

"Никъде по света няма да видите придружител, качен отзад при парамедиците. Надявам се да бъдем чути и разбрани. Правим го, за да бъдем достатъчно полезни на пациентите", посочи д-р Кателиева в ефира на "България сутрин".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК