България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преговори за лекарските заплати: Какво отчитат болници?

Тази година няма да има преразход в болничната помощ

03.09.2019 | 09:42 Редактор: Ваня Кузманова

Старт на преговорите за лекарските заплати. В следващите месеци съсловната организация трябва да определи колко ще получават медиците ни от 2020 година.

"За заплатите трябва да говорим само за тези дейности, които са отговорност на държавата - спешна медицинска помощ, детски градини, ясли, училища", посочи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в "България сутрин" .

Той отбеляза, че останалите работят на съвсем други принципи и не разчитат на гарантира заплата от някой министър.

"От Лекарския съюз отстояваме интересите на всички работещи в сферата, когато говорим за преговори по рамковия договор, когато се повишават цените за отделни клинични пътеки, за процедури или прегледи", коментира д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR. 

От думите му стана ясно още, че за първи път тази година няма да има преразход в болничната помощ, а дори се очертава да има неусвоени средства към 30 август в немалък размер. 

"Вероятно има злоупотреби, но ние настояваме да се оповестява какви са те и мерките, които са предприети, за да се предотвратят. Иначе се поражда една тревога у цялото население, че всички работещи в системата на здравеопазването са мошеници, което води след себе си случаите на агресия", допълни още д-р Маджаров.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК