fallback

"Сливи за смет" - можем ли да почистим боклука от Витоша и Рилските езера?

Трябва да се научим да не цапаме, планината не може да се самопочисти

30.08.2019 | 10:04 Автор: Тодор Петров

Софийски планински клуб организира почистване на Витоша. Чудесната инициатива има за цел да ни подтикне да се полюбуваме на планината, почиствайки я заедно от боклука. 

Събирането на отпадъците започва на 1 септември в 10:00 ч. Наградата за една торба смет е 1 килограм сливи. Новото тази година е, че ще има пункт и на Седемте рилски езера, където традиционно непрекъснато има стотици туристи. Организаторите откриват пункт за боклук и на Копитото.

"Уикендът времето ще бъде хубаво. Положително сме заредени към тази идея, трябва да се научим, че не трябва да цапаме. Важно е да насочим към децата това, че да цапаш не е хубаво. Трябва да се научим да бъдем по-чисти, за да може и бъдещето ни да бъде по-чисто", сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR Катя Михайлова, която е един от организаторите на ''Сливи за смет''.

Миналата година доброволците са събрали около 300 кг боклук, а предходните 2 години - съответно 150 и 100 кг. 

"Идеята е чрез тази позната приказка да накараме децата да мислят в тази посока, като им покажем, че това не е правилно. Да провокираме у тях критично мислене. Планината не може да се самопочисти. Идеята е идващото поколение да има нетърпимост към това нещо", каза друг от организаторите на ''Сливи за смет'' - Михаил Михайлов.

В ефира на "България сутрин" той уточни, че тази година ще се опитат да разделят боклука според видовете, за да може той да бъде рециклиран.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback