България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Сливи за смет" - можем ли да почистим боклука от Витоша и Рилските езера?

Трябва да се научим да не цапаме, планината не може да се самопочисти

30.08.2019 | 10:04 Редактор: Тодор Петров

Софийски планински клуб организира почистване на Витоша. Чудесната инициатива има за цел да ни подтикне да се полюбуваме на планината, почиствайки я заедно от боклука. 

Събирането на отпадъците започва на 1 септември в 10:00 ч. Наградата за една торба смет е 1 килограм сливи. Новото тази година е, че ще има пункт и на Седемте рилски езера, където традиционно непрекъснато има стотици туристи. Организаторите откриват пункт за боклук и на Копитото.

"Уикендът времето ще бъде хубаво. Положително сме заредени към тази идея, трябва да се научим, че не трябва да цапаме. Важно е да насочим към децата това, че да цапаш не е хубаво. Трябва да се научим да бъдем по-чисти, за да може и бъдещето ни да бъде по-чисто", сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR Катя Михайлова, която е един от организаторите на ''Сливи за смет''.

Миналата година доброволците са събрали около 300 кг боклук, а предходните 2 години - съответно 150 и 100 кг. 

"Идеята е чрез тази позната приказка да накараме децата да мислят в тази посока, като им покажем, че това не е правилно. Да провокираме у тях критично мислене. Планината не може да се самопочисти. Идеята е идващото поколение да има нетърпимост към това нещо", каза друг от организаторите на ''Сливи за смет'' - Михаил Михайлов.

В ефира на "България сутрин" той уточни, че тази година ще се опитат да разделят боклука според видовете, за да може той да бъде рециклиран.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК