България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещу сивата икономика: Искат да удвоят тавана на кешовите плащания

Коментар на икономиста Георги Вулджев и Любослав Костов от КНСБ

28.08.2019 | 09:26 Редактор: Василена Василева

Ограничаването на кешовите плащания е неефективна мярка за борба със сивата икономика. Това посочва нов анализ на Експертния клуб за икономика и политика и Българско либертарианско общество.

Докладът "Регулации върху плащанията в брой и техните ефекти" се позовава на статистически данни на Европейската комисия от миналата година, които потвърждават, че ограниченията върху плащанията в брой не оказват влияние върху размера на сивата икономика. Става дума за изследвания върху статистическата връзка между размера на сивата икономика като процент от БВП и наличието на ограничения върху плащанията в брой в 28 европейски държави, както и изследване върху връзката между същите регулации и събираемостта на ДДС.

"По темата вече са анализирани редица данни. През 2018 и 2019 г. се наблюдаваше един известен институционален обрат, който бе описан подробно в доклад на Европейската комисия. В него данните сочеха, че тези регулации не работят и на практика са безсмислени в Европа", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът и член на управителния борд на Българско либертарианско общество Георги Вулджев.

Анализи с по-тесен фокус върху България соча, че за да има осезаем ефект, таванът на плащанията в брой трябва да бъде свален до непоносимо ниски за потребители и бизнеси нива - едва 20 лева. Според доклада на Ernst & Young, за да се постигне ограничаване на сивата икономика с 4.1% от БВП в оптимистичния сценарий, таванът върху плащанията в брой ще трябва да е 20 лева.

"Повечето плащания в брой в България са много дребни, под 100 лв. Ако таванът е на каквото и да било ниво над 60 лв., ефектът върху сивата икономика би бил абсолютно незначителен (по-малко от 1 процентен пункт). Това означава премахване на всички банкноти над 20 лева и сериозна пречка за нормалното функциониране на икономиката", допълни още Георги Вулджев.

Като допълнителен аргумент срещу прилагането на подобни регулации от ЕКИП изтъкват и гражданските права и свободи за финансова поверителност. И напомнят, че свободната употреба на пари в брой играе ролята на буфер срещу тоталитарни и авторитарни режими, които биха се опитали да заграбят имуществото на гражданите. 

Пред Bulgaria ON AIR главният асистент в Института за социални и синдикални изследвания в КНСБ Любослав Костов отбеляза, че не може да дате точен отговор на въпроса дали би било правилно размерът на кешовите плащания у нас да се увеличи или намали. Въпросът бил как да отбележим спад на сивата икономика у нас.

"В доклада на Ernst & Young е използвана еднофакторна линейна регресия. Не са извършени редица тестове - за стационарност, за достоверност на крайните резултати. В него липсва и какъвто и да било модел", отсече той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК