България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съкратената процедура за жестоки убийци: Достатъчно ли е наказанието?

Темата коментират адвокат Людмил Рангелов и криминалистът Иван Савов

20.08.2019 | 08:45 Редактор: Ивайло Николов

ДНК пробата категорично потвърждава, че 21-годишният Мартин е изнасилил и убил 7-годишната Кристин. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Сливен. По-рано стана ясно, че Мартин е направил пълни самопризнания за убийството пред служебния си защитник. Така автоматично делото ще се гледа по съкратена процедура, което пък значи, че Трифонов може да получи максимум 30 години затвор, въпреки че е извършил жестоко престъпление.

В студиото на "България сутрин" адвокат Людмил Рангелов коментира, че обществото не е доволно от тази възможност, която се дава от закона, но от прокуратурата не могат да се противопоставят на него.

"Всичките деяния на това лице са от тежките норми и са квалифицирани. Принципно се определя наказание за всяко престъпление и се взема най-тежкото. Съдът може да увеличи най-тежкото с една втора при определени условия, случаят обаче не е такъв. При пълното съкратено следствие евентуалното наказание "до живот без право на замяна" се заменя с "доживотен затвор" и се определя наказание от 30 години", обясни Рангелов.

Идеята на съкратеното производство е, че след като е признал престъплението, престъпникът вече е осъзнал и е започнал да се променя.

Криминалистът Иван Савов посочи, че има проблем с това, защото в случаи като този от сливенското село или убийството на Виктория Маринова от Русе, говорим за психопати и дори двамата убийци са с идентични профили.

"Лицето е излежало присъда за сходно престъпление. Излиза с досие, то трябва да отиде в РУ по местоживеене, където съответните служители започват да го профилактират през определен период от време. Правят се срещи с него, проявява се интерес с какво ще се занимава, как се развива. Това се спазва, но може би не навсякъде", каза Савов пред Bulgaria ON AIR. 

Той допълни, че евентуално психолог би работил с Мартин, но е трябвало някой да сигнализира за това, негов близък или друг. Това обаче не се е случило.

Криминалистът е категоричен, че такива случаи трябва да носят поука, че трябва да се обръща внимание на подобни хора и дали едно наказание от 30 години би било достатъчно.

Адв. Рангелов пък добави, че най-страшното при наказание от 20 или 30 години е, че близките на убитото дете могат да срещнат убиеца на свобода и това е втора трагедия за хората.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК