България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт за взрива в Русия: Радиацията скача за час и после спада, което е странно

Проф. Георги Касчиев коментира експлозията в руската Архангелска област

15.08.2019 | 09:16 Редактор: Ивайло Николов
Експерт за взрива в Русия: Радиацията скача за час и после спада, което е странно

Тайнствена ядрена експлозия отне живота на 5 руски учени, определени като елита на руския Федерален ядрен център. Взривът избухна на 8 август на военен полигон в село Ньонокса, в руската Архангелска област.

Нивото на радиация в близкия град Северодвинск скочило 16 пъти над нормата. Обстоятелствата около инцидента остават неясни, тъй като властите изчакаха няколко дни, за да дадат в крайна сметка противоречиви данни какво точно са тествали експертите и какви са нивата на радиация.

Предполага се, че е тествано новото супероръжие на Путин "Буревестник". Специалистът по ядрени реактори и енергиен експерт проф. Георги Касчиев коментира в студиото на "България сутрин", че проблемът започва със самият взрив, който е с огромна мощност.

По думите му в района е имало паника, а градските власти отчитат увеличението на радиационния фон, предупреждават гражданите, а след това от Росатом казват, че няма опасност.

"На практика около 40 минути след взрива започва повишение на радиационния фон, което е много странно, защото то става за около час и след това спада. Тук е най-голямата мистерия. Това е възможно, ако е причинено от краткоживущи продукти на деленето, газообразни - това са радиоактивни благородни газове", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR. Порф. Касчиев уточни, че според него няма кака да става въпрос за теч.

По думите му радиационното замърсяване е локално и инцидентът е станал в защитен реактор, а отчетеното повишение на радиацията в района е именно от излезлите газове. 

Порф. Касчиев коментира още, че е опасно ако става въпрос за създаване на оръжие с реактори за двигатели, защото това може да е пагубно за страната, в която се разработва.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК