България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За по-ниски сметки: Изключвайте уредите, които не ползвате системно

По-скъпите климатици се отплащат и възвръщат инвестицията

07.08.2019 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10% в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.  

При закупуването на климатик е препоръчително да се определи подходящата му мощност в зависимост от кубатурата на помещението, както и да се вземат предвид наличие на външна или вътрешна изолация, вид на стъклопакета и дограмата, изложение и местоположение на помещението.  

"Покупката на по-скъп климатик обикновено се отплаща и си възвръща инвестицията", каза в ефира на "България сутрин" Маргарита Насева от ЧЕЗ. 

Препоръчителната температура при охлаждане на дадено помещение е около 23-26 градуса. Добре е клапите на климатика да не се насочват надолу, решетките трябва да се почистват редовно – поне  2 пъти в годината при активно целогодишно ползване на уреда. Това подобрява ефективността с 30%, стана ясно от думите ѝ.

"Добре е прозорците в дома ни да са затворени и електроуредите да се изключват, когато не се ползват. Това формира около 5% от консумацията на електроенергия", каза още Насева пред Bulgaria ON AIR. 

Не настройвайте климатика на много ниска температура, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура, съветват още специалистите. 

Репортажът е на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК