България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не парите, а свободното време ни гарантира щастие

Материалистите се опитват да компенсират липсата на други качества, смятат Пламен Димитров и Валери Личев

06.08.2019 | 09:25 Редактор: Бойко Димитров

Глобално социологическо проучване на "Галъп" показва, че българите са по-склонни да се окажат от парите и тяхната роля, спрямо много други държави. Около 70% от сънародниците ни са категорични, че биха отдавали по-малко значение на материалното. 

В "България сутрин" психологът д-р Пламен Димитров и социалният антрополог Валери Личев се обединиха около мнението, че хората, които се стремят към богатство се опитват да компенсират липсата на други свои качества. 

Димитров бе категоричен, че богатството в човешкия живот се измерва не с пари, а със свободното време, което всеки може да инвестира в себе си и самоусъвършенстването си.

"Много от хората, които се стремят към богатство компенсират липсата на други свои качества. Времето не е пари, а живот. Свободното време, в което човек може да инвестира в себе си, е най-ценно. Има много богати хора, които споделят, че биха водили друг начин на живот, ако не бяха засмукани от водовъртежа на материализма", каза психологът.

Валери Личев пък обясни, че у нас хората отдавна са свикнали едни да бъдат по-привилегировани от други. Въпреки това житейското щастие няма как да бъде свързвано с много пари. 

"Бих искал материалното да не е толкова значимо, но този въпрос минава през вътрешни механизми на самооценка. В България, още от социализма, хората са свикнали, че има равни и по-равни. След това бе така и в периода на прехода. Да свързваме проблема със щастието с материализма не е правилно. Има хора, които дори и в по-лошо материално състояние са били щастливи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК