България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да подадем ръка на Криси! 40 хил. евро са нужни за лечението му

Момчето от Годеч страда от "Сарком на Юинг"

29.07.2019 | 09:26 Редактор: Василена Василева

40 000 евро е сумата, необходима за лечението на 17-годишния Кристиян Николов от Годеч. Момчето страда от "Сарком на Юинг" - злокачествено туморно образувание, засягащо костите и меките тъкани в близост.

Вече месеци наред той се бори с болестта. Родният град на момчето организира серия от благотворителни инициативи в подкрепа на Кристиян. Все още обаче необходимата сума не може да бъде събрана. 

Въпреки това той не се отказва и участва активно във всякакви спортни и културни прояви в Годеч.

"За заболяването на Кристиян разбрахме в началото на месец май. Той получи силни болки вдясно в кръста, които се разпространяваха външно по бедрото и стигаха чак до сгъвката на коляното. Започна да приема болкоуспокоителни, но те не помагаха. Отидохме на невролог, който ни каза, че трябва просто да си почива", сподели пред Bulgaria ON AIR майката на момчето - Соня Деянова.

След 12-дневен престой в Клиниката по детска неврохирургия в "Пирогов", хистологията показала "Сарком на Юинг". В момента Кристиян се лекува в болница "Свети Георги" в Пловдив.

След 7 броя химиотерапии трябва да се направи операция за отстраняване на образуванието. В България обаче операцията не може да бъде направена, тъй като туморът е на таза и не разполагаме със специалисти. 

"Онколозите от Пловдив ще изпратят документите на Кристиян в онкоклиника в град Мюнстер, Германия. Към момента прогнозната стойност за операцията е 40 000 евро. След нея ще трябва да се направят още 7 броя химиотерапии, може би и лъче или радиотерапии, тъй като туморът е локализиран. Ако всичко е наред, сумата ще е необходима в началото на месец ноември", обясни майката на 17-годишното момче.

Междувременно продължава благотворителната кампания на БЧК. Дарителски кутии има в различни търговски обекти в Годеч. Не спират и разнообразните инициативи за набирането на средства в помощ на семейството на младежа.

Всеки, който желае, може да подаде ръка на Кристиян чрез паричен превод по откритата банкова сметка:

IBAN: BG22BUIN95611000581788
BIC: BUINBGSF