България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без шоково поскъпване на свинското заради африканската чума

Не чакайте драстични увеличения, успокои Владимир Иванов

26.07.2019 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Африканската чума по свинете у нас представя в тежко положение важен сектор с хиляди заети в него. Ще доведе ли разрастващата се зараза до дефицит на свинско месо и драстично увеличение на цената му? 

Към момента няма данни за катаклизъм в световното предлагане на свинско месо. Нашият пазар реагира с 15 стотинки. Свинско месо ще има, нашият пазар е много малка част от свободния пазар. Всичко друго е спекула.

Това заяви в "България сутрин" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Все пак той уточни, че най-вероятно ще има увеличение в цената на свинското заради африканската чума, но то няма да е драстично. 

"Европейският пазар е балансиран и стабилен, не чакайте драстични увеличения", отбеляза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че на пазара у нас българското месо и вносното са разпределени в еднакво количество. Част от българското месо е с по-добри качества и обикновено е по-скъпо. Основните количества месо внасяме от Европа, а не от Китай, където също се борят с чумата по свинете.

"Това засяга цялото общество и трябва да покажем, че имаме идея да работим единно. Косвената вреда ще бъде още по-голяма, тъй като остава безработица, губи се поминък, губи си капитализация...", подчерта Иванов.

Владимир Иванов допусна, че може да има един месец на спекулации в цените заради чумата. И отбеляза, че в момента вносителите ги устройва такъв тип говорене и паника.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК