България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

4-дневна работна седмица - от полза и за служителя, и за шефа

Жасмина Саръиванова и Иван Нейков коментираха евентуални промени в работния график

24.07.2019 | 08:58 Редактор: Ивайло Николов

4-дневна работна седмица въведе фирма от Русе. Експериментът е на управителя на консултантско дружество. Така той иска да мотивира служителите си и да намали стреса на работното място. Заплатите пък са останали същите. За служители възможността да имат три вместо два почивни дни е огромен плюс.

Около 50 години след въвеждането на сегашния класически формат в България - с 5 дневна работна седмица и 8 часов трудов ден - страната ни отново възражда идеята за удължаване на почивните дни за сметка на работните такива.

Бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков коментира в студиото на "България сутрин", че законодателството у нас дава възможност за 14 начина на работа, но те не са познати и именно липсата на информираност прави идеята за 4-дневна работна седмица да изглежда толкова революционна.

Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара пък потвърди, че няма пречки такъв режим на работа да се осъществява в различните фирми.

"Работодателят има изключително широки правни възможности да променя едностранно режима на работното време. От тази гледна точка е добре това, което са направили в Русе, дори само, за да събудят интереса", посочи Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Жасмина Саръиванова допълни, че при въвеждане на по-къса работна седмица трябва да се преценяват няколко неща за това как да се приложи и след като има договореност между работодател и работник. 

"Трябва да се съобразят много неща като осигурителната система, заплащането, дали добавената стойност на един работник към фирмата му позволява да се ползва подобна намалена работна седмица", обясни тя. 

По думите ѝ трябва да се прецени дали във всяка конкретна сфера може да се правят промени в работното време.

Иван Нейков пък подчерта, че не трябва да се обвързва работното време на служителя с това на фирмата, защото в сферата на услугите се работи 7 дни, но конкретен човек може да ви е нужен за 4.

Двамата бяха категорични обаче, че една 4-дневна работна седмица би била много стимулираща производителността на хората.

Иван Нейков дори го определи като изключителен инструмент, с който работодателят може да получи повече труд от работника за по-малко астрономическо време. За подобно нещо обаче е нужна добра преценка от страна на ръководителите как да се разпредели работата. 

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК