Русенска фирма въведе 4-дневна работна седмица

Заплатите на служителите обаче остават същите

23.07.2019 | 13:29 Редактор: Бойко Димитров

4-дневна работна седмица въведе фирма от Русе. Експериментът е на управителя на консултантско дружество. Така той иска да мотивира служителите си и да намали стреса на работното място. Заплатите пък са останали същите.

За служители възможността да имат три вместо два почивни дни е огромен плюс. 

"Реагирахме с ентусиазъм, всички се зарадвахме. Това е страхотна идея и за нас е много добре. Засега виждаме само плюсовете –  че сме доста повече със семействата си, имаме повече лично време", обяснява Вера Тодорова

Идеята за четиридневната работна седмица е на управителя на фирмата Петър Петев. Тя му хрумнала след като прочел за подобни практики, описани в бизнес издание. Според него 4-дневната работна седмица се отразява положително и на хората, и на бизнеса. 

"Ще успеят фирмите, които успеят да привлекат талантите. В този смисъл на думата това е част от инициативата на дружеството да успеем да привлечем експерти, които успешно да работят в дружеството. От наблюденията, които имам, откакто сме въвели този експеримент, мисля, че мотивацията задължително ще се повиши, както и настроението в офиса", казва управителят.

Фирмата покрива цялата седмица, като хората се заместват взаимно по график и така им се събират по три почивни дни. По-кратката работна седмица обаче, няма да повлияе на заплатите. За момента обаче тя е приложима само при по-малки фирми. Управителят на дружеството вече има запитвания за резултатите от други фирми, които също обмисляли да намалят работната седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК