България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Етичното хакерство може да бъде полезно

Коментар на Милчо Хекимов и Павел Георгиев

18.07.2019 | 09:15 Редактор: Елена Несторова

Държавната администрация има нужда от висококвалифицирани специалисти в сферата на IT, за да се справи с пропуските си. Това посочи Милчо Хекимов от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери в "България сутрин". Според него в помощ могат да ѝ бъдат т. нар. "бели" хакери.

"В интернет има такива като нас, които имат цел и идея да тестват системите, за да покажат на собствениците им слабостите, а не да ги показват на широката аудитория", коментира той по повод скандала с източването на лични данни през НАП от последните дни.

Подобни действия се считат за незаконни, освен ако нямат предварително сключен договор или писмено споразумение за позволение да се извършват. 

"Това със сигурност не е етично хакерство - най-малкото, защото няма подписан договор с НАП и не са уведомени съответните органи. Данните не бива да бъдат споделяни с други лица, които не са в рамките на споразумението", обясни Хекимов.

Според колегата му Павел Георгиев подбудите на "черните" хакери са много: заплаха, политически натиск, изнудване. Целта им е да се изяват
пред широката аудитория и да станат известни в интернет, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Идеята е да се чуе, че има бели хакери, да се даде гласност на това, че не всички хакери са лоши. Хората, които се занимават  с оценка на сигурността, могат да бъдат открити в интернет", подчерта Хекимов.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК