България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Пробивът в НАП: Случайност или целенасочена кибератака?

Коментар на бившия шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев

18.07.2019 | 08:50 Редактор: Василена Василева

Зад решетките вече е 20-годишният хакер, за когото се смята, че е пробил системата на Националната агенция по приходите и е разпространил лични данни на част от българските граждани.

Случаен пробив или целенасочена кибератака, която да покаже слабостите на информационните ни системи?

"Всеки хакер, дали той е етичен или не, избира сам своя път. А ще се опита ли да помага с познанията си... вече е друг въпрос. Има редица начини това да се случи. Но категорично не и чрез подобно изкарване на показ на толкова голям обем от информация на български граждани", коментира в студиото на "България сутрин" бившият шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев.

По думите му, който и да стои зад хакерската атака, го е направил, за да предизвика внимание. 

"В подобни случаи човек иска просто да покаже възможностите си. Когато "черните хакери" се доберат до такава информация, те или изнудват компаниите, до чиито данни са стигнали, или го правят единствено заради егото си", допълни още експертът.

20-годишният "бял хакер" Кристиян Бойков от Пловдив е основният заподозрян за кражбата на защитени данни на близо 5 млн. души от системата на НАП. Той е обучавал на киберсигурност служителите на ГДБОП. През последните дни се тиражираха различни версии за хакерска атака от чужбина и "руска следа".

Оповестените данни от системата на НАП са данъчни декларации, в които са описани доходите на широка група български граждани, включително и на политици.

Вижте повече във видеото!

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК